PIVSKO JEZERO - IGRA ČOVJEKA I PRIRODE

Ovo najveće vještačko jezero u Crnoj Gori nastalo je izgradnjom hidroelektrane sedamdesetih godina prošlog vijeka. Dugačko oko 42 km, jezero u nekim djelovima dostiže dubinu oko 180 metara, a njegova brana visoka 220 metara jedna je od najviših u Evropi!

Uhvati čist talas - Pivsko jezero, Crna Gora

Smatra se najvećim rezervoarom pitke vode i nudi pregršt mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima i ribolovom, a posebno je atraktivno za one koji krstarenjem žele da uživaju u prirodi i njegovoj ljepoti. A za adrenalinski doživljaj tu je i Zip line koji se proteže iznad smaragdno-zelene vode Pivskog jezera i jedinstvenih krajolika pivskog kraja, koji ostavljaju bez daha svakog ko se odvaži da se upusti u ovu avanturu dugu čak 1400 metara.

OSVAJA I NAJTVRĐA SRCA – TRNOVAČKO JEZERO

Na najudaljenijoj zapadnoj tački Crne Gore, okruženo planinama Volujak i Maglić prostire se jezero ljubavi – Trnovačko jezero. Predio kao iz bajke koji okružuje ovo jezero u obliku srca, privlači brojne turiste i avanturiste. Iako teritorijalno pripada Crnoj Gori, preporučuje se da do jezera krenete šumskim putem od Tjentišta, koje je u Bosni i Hercegovini, i onda pratite put gornjeg toka Perućice i katuna na Prijevoru, odakle se može stići za nekih sat i po hoda.

Uhvati čist talas -  Trnovačko jezero, Crna Gora

Ako pak krećete iz pravca Plužina, trebaće vam i do 5-6 sati hoda zbog velikog uspona i naporne staze. Ali koji god put da izaberete, jednom kad stignete do ovog očaravajućeg jezera koje leži na 1.517 m nadmorske visine, zaboravićete sav napor i prepustiti se energiji jedinstvene prirode iz čije intenzivno zelene boje zrači ljubav.

PIVSKI DRAGULJI - STABANSKA JEZERA

Na svega dvadesetak kilometara od Plužina, nedaleko od sela Stabna nalaze se dva lednička dragulja – Stabanska jezera (Veliko i Malo). Veliko leži na visini od 1.319 metara nadmorske visine, a nešto ispod njega, na visini od 1194 metara prostire se Malo, a položaj im je takav da se pri visokom vodostaju voda iz Velikog jezera preliva u Malo.

Uhvati čist talas - Stabansko jezero, Plužine

Temperatura vode u ljetnjim mjesecima varira od 16 do 20 stepeni. Nijanse zelene boje karakteristične su za Veliko jezero koje se prostire dužinom od 305 metara, dok su žućkaste nijanse zastupljenije u Malom jezeru zbog muljevitog tla.

Uhvati čist talas - Stabansko jezero, Plužine, Crna Gora

Međutim, ovo možete vidjeti jedino u toplijim mjesecima, jer zimi oba jezera zamrznu. Do ove jedinstvene destinacije, okružene šumama i prelijepim krajolikom, najlakše se dolazi iz pravca Plužina, stazom uz Vrbnicu i Stabanski potok. Jezera su popularna među ljubiteljima pješačkog turizma, a nerijetko oko Velikog kampuju i planinari prilikom uspona na vrhove masiva Bioč-Volujak-Maglić.

VIDIKOVCI

Pješačke ture kroz Park prirode „Piva“ najbolji su način da upoznate ovaj čudesni kraj i uživate u jedinstvenim krajolicima i vidicima koji oduzimaju dah. Oni koji poznaju ovaj dio Crne Gore kažu da nikako ne treba propustiti turu od Plužina do Donjeg Unča, na čijem putu se nalazi vidikovac Kruška sa kojeg se pruža nevjerovatan pogled na Pivsko jezero. Staza dalje vodi do jednog od najspektakularnijih vidikovaca u Parku – Babinoj gredi, gdje se još jednom nestvarno lijep pogled prostire na Pivsko jezero, ali i na Plužine, planinski masiv Bioč, Volujak i Maglić. Pješačka staza dalje vodi preko Nedajnog, ušuškanog sela na 1500 metara nadmorske visine, do vidikovca sa koga se prostire pogled na kanjon Sušice i Tare, sve do Crkvičkog Polja i Šćepan Polja. Tu se nailazi i na vidikovac na Sokolini sa kojeg kao na dlanu možete posmatrati kanjon Tare i diviti se ljepotama najljepšeg i najdubljeg kanjona u Evropi.

Uhvati čist talas - Vidikovci, Pivsko jezero

Tokom ljeta u Plužinama posjeta gradskoj plaži i kupanje u Pivskom jezeru je nešto što se ne propušta. Šetnja do brda Zarisnik koje se izdiže iznad grada takođe je nešto što ne smijete propustiti. Laganom stazom koja počinje na ulazu u grad i kroz šumu vodi do sela Seoca za oko sat i po stići ćete do vrha na brdu Zarisnik sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Plužine, Pivsko jezero, i okolne planine Bioč, Maglić i Volujak sa jedne, i Planinu Pivsku, Prutaš i Durmitor sa druge strane. Na samom vrhu čeka vas odmorište sa stolom i klupama, gdje možete predahnuti prije povratka u Plužine. Za ovu stazu nije potrebno puno kondicione pripreme, već samo malo dobre volje i raspoloženja.

DUBOKI SMARAGD KOJI MAMI UZDAHE - KANJON RIJEKE TARE

Dug 80 kilometara i dubok čak do 1300 metara, kanjon rijeke Tare smatra se najdubljim u Evropi, a poslije Kolorada drugim najdubljim na svijetu. Samo ovaj podatak čini ga jedinstvenim i primamljivim za brojne turiste. Ali ono što zaista osvaja posjetioce je jedinstvena ljepota koja se proteže cijelom dužinom toka rijeke.

Uhvati čist talas - Kanjon rijeke Tare, Crna Gora

Od strmih i oštrih ivica, pećina raznih veličina, bukova i brzaka do tajanstvenih dubina smaragdno zelene boje. Kanjon Tare je danas jedna od rijetkih oaza netaknute prirode u svijetu i rezervat endemskih vrsta biljaka i životinja. Zbog toga je još sedamdestih godina prošlog vijeka prepoznat od strane UNESC0-a i uvršten u program izuzetne geomorfološke i ekološke cjeline. Rafting Tarom tokom jedna je od najpolularnijih turističkih atrakcija kojoj se mnogi vraćaju i po više puta zbog neopisivog doživljaja i užitka u čarima rijeke i prirode.

NAJUZBUDLJIVIJI DIO AVANTURE - RAFTING

Nikom nije pošlo za rukom da ukroti divlju ljepoticu Taru. Zato je prepuštanje njenim tirkizno plavim brzacima jedna od najboljih avantura koje ćete ikad doživjeti. Splavarenje ili rafting na Tari jedinstven je adrenalinski doživljaj po kojem su Plužine postale prepoznatljive u zemlji i šire. Neponovljiv osjećaj splavarenja u gumenim ili drvenim čamcima po jednoj od najljepših dionica njenog toka, do mjesta gdje se Tara spaja sa Pivom i čine rijeku Drinu, mnoge natjera da se ponovo vrate i ponovo iskuse ovu jedinstvenu avanturu. Zavirite u tajne bukova, riječnih brzaka, strmih litica kanjona, ali i mirnih predjela kroz koje možete uživati u čarima neponovljive prirode i vidjeti kulturna i istorijska dobra Crne Gore i pivskog kraja.


Izvor fotografija: Park Priroda Piva