Gdje vi „hvatate“ čist talas ovog ljeta?

Gužve koje su ovih dana primjetne na našem primorju neminovno nameću i pitanje upravljanja ambalažnim otpadom, koji se stvara u većim količinama. U najjužnijoj crnogorskoj opštini, Ulcinju, realizuje se ekološki projekat „Uhvati čist talas“, čiji je cilj da u praksi uspostavi pravilan sistem za odlaganje, selekciju i reciklažu ambalažnog otpada. Projekat realizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, u saradnji sa 11 ugostiteljskih objekata i uz institucionalnu podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Opštine Ulcinj i JP Komunalne djelatnosti Ulcinj, kao i Ekološkog pokreta Ozon i NVO MSJA - Dr. Martin Schneider-Jacoby Association.

 

 

 

Prema riječima Tise Čaušević, menadžerke za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, „Uhvati čist talas“ malo gdje može imati tako jaku simboliku kao u Ulcinju.  

 

Ulcinj je prepoznat kao grad dugih pješčanih plaža, ali i kao grad-prijestonica kitesurfing-a na crnogorskom primorju. To nam daje još veću inspiraciju da more i plaže ostanu čisti tokom cijele sezone, a da otpad, koji često vidimo i na kopnu i u vodi, zapravo bude na pravilan način odložen. Naš ekološki projekat realizujemo sa jednom misijom – da motivišemo što više građana i turista da budu odgovorni prema prirodi“, navela je Čaušević.

Staklo u plave posude, plastiku i limenke u žute

Početkom jula počela je realizacija projekta, postavkom posuda za selektivno odlaganje ambalažnog otpada. U plave posude odlaže se staklo, dok se plastika i limenke odlažu u žute posude.

Ove posude postavljene su na takozvanim reciklažnim ostrvima, prostorima koji su lako uočljivi po „Uhvati čist talas“ jarbolima.

Iz kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora kažu da posebnu vrijednost projektu daju partnerstva, kako na institucionalnom nivou, tako i u domenu implementacije.

„Jedanaest ugostiteljskih objekata iz Ulcinja prepoznalo je važnost naše inicijative, svrstavajući se tako među prijatelje prirode. Ja bih rekla da su svi oni svijetle ekološke tačke na mapi turističke ponude ove opštine“, kazala je Čaušević.

Uhvati čist talas projekat realizuje se u sklopu Ulcinjske rivijere, Hotela Otrant, Azul Beach Resort by Karisma, Palate Venezia, kao i plaža Nirvana, Giovanni's, Macao, Lido, Pacha, Kiteloop i Dolcinium.

 

Kad prođe sezona, talasi nam vrate sve što smo „darivali“ moru

Iz ugla stanovnika Ulcinja, koji iz godine u godinu bilježi rast broja turista,  ovakav projekat ima veliku važnost.  Zana Čaušić Dedeić, rođena Ulcinjanka, poručuje da je čista priroda obaveza svih nas kako tokom, tako i nakon sezone.

Tome doprinosimo i mi, Ulcinjani, zajedno sa turistima. Kako sugrađani, tako i posjetioci iz Crne Gore, ali i šire ipak treba da imaju razvijeniju svijest i navike koje se tiču očuvanja životne sredine. Kad se na jesen gužva raziđe, sve se nekako smiri i utiša, a talasi nam vrate sve ono što smo, svi skupa, tokom ljeta 'darivali' moru i morskom svijetu“, ističe Zana.

Ona poručuje svojim sugrađanima, ali i turistima, da budu odgovorni prema gradu, moru, plažama i prirodi. „Voljela bih da ovog ljeta svi „uhvatimo čist talas“, baš ovdje u Ulcinju, jer je na nama da sačuvamo ono zbog čega nas i turisti vole i rado posjećuju“, zaključila je Zana.

Zato kada budete uživali na ulcinjskim plažama sa flašom ili limenkom nekog osvježavajućeg pića, odložite iskorišćenu ambalažu u za to predviđene posude. Prikupljeni ambalažni otpad dalje će biti poslat na reciklažu, čime plastici, staklu i aluminijumu darujete ponovni život.

Projekat „Uhvati čist talas“ biće realizovan do septembra.