Šta se „krije“ u Jadranskom moru?

Uhvati čist talas - mediji - Jadransko more, Crna Gora

Da li ste ikada razmišljali o tome šta se sve krije u 1.330 metara dubine našeg Jadranskog mora?  

Prema podacima Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, preko 6000 vrsta živi u Jadranskom moru,  i to više od 5.600 vrsta beskičmenjaka i oko 450 vrsta riba. Prema nekim studijama, čak 46 vrsta riba netipičnih za ovo podneblje je naselilo Jadran u posljednjih 30 godina.

Jadransko more krije još mnogo toga.

Možda niste znali, ali plastika koja je prije, primjera radi, 20 godina, završila u moru, i dalje postoji u njegovim talasima. Dubine kriju i vrste otpada koji se nikada neće razgraditi.

Staklo se razgrađuje hiljadama godina, a limenka vašeg omiljenog pića koju ste ostavili na plaži, ostaje u moru i do 200 godina.

Ambalaža koju danas zaboravimo iza sebe postaće dio životne okoline naših potomaka. Ovim tempom i bez „odgovornog odgovora“, našu planetu i prirodu čeka ne tako zelena budućnost.

 

Uhvatimo čist talas

Sve je teže uhvatiti čist talas, ali je isto tako rješenje u svima nama. Odgovornim odnosom prema ambalažnom otpadu, prije svega kroz smanjenje, ponovnu upotrebu i reciklažu, svi možemo dati doprinos.   

Ovog ljeta Ulcinj je domaćin ekološke inicijative „Uhvati čist talas“ koju realizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora.

Na ulcinjskim plažama, u sklopu više od 11 ugostiteljskih objekata pod jarbolima „Uhvati čist talas“ pronaći ćete posebno označene posude gdje možete odložiti otpad prema vrsti ambalaže – žuta za plastiku i limenke, plava za staklo. 

Sa ciljem da u praksi uspostavi pravilan sistem za odlaganje, selekciju i reciklažu ambalažnog otpada, projekat je ove godine okupio više od 15 partnera iz svih sektora.

Partneri na projektu su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitu životne sredine, Opština Ulcinj i JP Komunalne djelatnosti Ulcinj, kao i Ekološki pokret Ozon i NVO MSJA - Dr. Martin Schneider-Jacoby Association.

Uhvati čist talas projekat realizuje se do kraja septembra u sklopu Ulcinjske rivijere, Hotela Otrant, Azul Beach Resort by Karisma, Palate Venezia, kao i plaža Nirvana, Giovanni's, Macao, Lido, Pacha, Kiteloop i Dolcinium.

Pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada ne ostavljamo samo plaže čistijim, već preveniramo i stvaranje morskog otpada. Zato, hajde da nas, kad zaronimo u more ovog ljeta, sačeka živopisan morski svijet, bez otpada.