Sakupljene 33 tone ambalažnog otpada ovog ljeta u Ulcinju

Uhvati čist talas - mediji - 33 tone ambalažnog otpada, Ulcinj, Crna Gora

Od jula do septembra u 11 ugostiteljskih objekata u Ulcinju, građani i turisti prikupili su i pravilno odložili ukupno 33 tone ambalažnog otpada. To je rezultat treće godine projekta Uhvati čist talas, čiji je domaćin ovog ljeta bila najjužnija crnogorska opština.
Prema metodologiji Ekološkog pokreta „Ozon“, prikupljeno je oko 20 tona stakla i oko 13 tona plastike i limenki.


„Rezultati nam potvrđuju da je Ulcinj bio pravi izbor za ovogodišnje izdanje „Uhvati čist talas“ projekta koji se, da podsjetim, prethodno realizovao u Budvi. I ne govore samo tone sakupljenog otpada zbog čega su ovakvi projekti važni i potrebni, u svakom gradu. Najvažniji dio našeg čistog talasa je „more“ edukativnog materijala koji smo podijelili sa građanima i turistima duž cijele ulcinjske obale. Postupna promjena svijesti i odnosa prema ambalažnom otpadu je najvažniji zadatak svih aktera u ovom procesu. Sudeći po rezultatima, vjerujem da smo kroz ovaj projekat inspirisali dobre ekološke navike i ponašanja“, saopštila je Tisa Čaušević, menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora.

Ekološku inicijativu realizovala je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora u saradnji sa partnerima, među kojima su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencija za zaštitnu životne sredine, Opština Ulcinj i preduzeće Komunalne djelatnosti i ekološke nevladine organizacije.


U implementaciji je učestvovalo 11 ugostiteljskih objekata i to hoteli Ulcinjska rivijera, Hotel Otrant, Azul Beach Resort by Karisma, Palata Venezia, kao i plaže Dolcinium, Nirvana, Giovanni's, Macao, Lido, Pacha i Kiteloop.

Ova ekološka inicijativa u praksi je pokazala kako pravilno selektovati ambalažni otpad i prevenirati stvaranje morskog otpada, pri tom sprovodeći intenzivnu edukativnu kampanju.

Kako izgleda kada se ljeto u Ulcinju, projekat i njegovi rezultati stope u jednu priču, pogledajte u videu: